Minions in plaats van Zwarte Piet op school

Minions bij de première van de film over de kleine gele wezentjes EPA

Op Utrechtse openbare scholen komen volgende week geen zwarte pieten langs. NRC Next schrijft dat ook gekleurde pieten niet welkom zijn. Op sommige scholen is een heel nieuw sinterklaasverhaal bedacht.  

En op sommige scholen wordt Zwarte Piet zelfs vervangen door Minions, kleine ondeugende wezentjes uit de filmreeks Verschrikkelijke Ikke.  

Racistisch

Dat Zwarte Piet niet welkom is, is beleid van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPO) in Utrecht. Na overleg met de 32 aangesloten scholen was de conclusie dat er een alternatief moest komen. Omdat Zwarte Piet volgens hen racistische aspecten heeft, deed het bestuur een oproep aan de scholen. 

"Iedereen is gelijk. En wij willen niet dat leerlingen zich gekwetst voelen en een maand lang ongelukkig rondlopen. Of flauwe grapjes moeten aanhoren", zegt voorzitter Thea Meijer van het bestuur in de krant. "De scholen zijn verder vrij om te bepalen hoe ze het feest van Sinterklaas verder invullen en vieren."

Gekleurde pieten

Ook gekleurde pieten komen volgende week niet langs op de Utrechtse openbare scholen. "Een alternatieve piet is eigenlijk niet aan de orde geweest", zegt Meijer. "Piet blijft een stereotype, welke kleur hij ook heeft. En dat willen we niet."

De discussie over pieten op school werd bij het bestuur aangezwengeld door een moeder van een van de scholen. Zij begon vorig jaar een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens. Ze kreeg geen gelijk, maar het zette het bestuur wel aan het denken. 

Kinderen mogen op sommige scholen wel nog gewoon verkleed als Zwarte Piet naar school komen. Of alle ouders het er mee eens zijn? Sommige willen wel graag gekleurde pieten. "Die zijn niet aanstootgevend", zegt een moeder in de krant. "En laten we eerlijk zijn, de pieten zorgen wel voor wat leven in de brouwerij. De Sint alleen is een beetje saai."   

STER Reclame