Kinderen van de Mariaschool in Rotterdam gebruiken de zoekmachine al
NOS Nieuws

Nieuwe zoekmachine filtert op leesniveau van kinderen

Op het merendeel van de basisscholen wordt vanaf volgende week een zoekmachine gebruikt speciaal voor kinderen. Jouwzoekmachine.nl houdt rekening met het leesniveau van kinderen.

Kinderen kunnen bij een zoekopdracht aangeven in welke groep ze zitten. De zoekmachine filtert op basis daarvan de resultaten. Op die manier kunnen kinderen de informatie beter begrijpen. Kinderen in groep 3 krijgen bijvoorbeeld meer plaatjes dan kinderen in groep 8.

Zoekmachine speciaal voor kinderen

Werkstukken

Afgelopen augustus lanceerde het bedrijf WizeNoze de site. "Kinderen die via Google zoeken krijgen vaak informatie voor volwassenen, die vaak te moeilijk, niet relevant of commercieel is. Wij willen helpen door informatie te geven die ze kunnen lezen en begrijpen en die antwoord geeft op hun vraag", zegt oprichter Diane Janknegt.

De zoekmachine geeft informatie die kinderen bijvoorbeeld nodig hebben voor werkstukken en spreekbeurten. "Als ik een werkstuk maak over apen en ik zoek op Google dan krijg ik veel resultaten. Ik moet dan lang scrollen. Dat maakt het moeilijk. Bij deze zoekmachine is dat niet zo", zegt een achtstegroeper van de Mariaschool in Rotterdam.

De zoekmachine wordt gratis beschikbaar gesteld aan scholen. WizeNoze verdient geld met het verkopen van de software aan andere bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl