Monument MH17 komt bij Schiphol

Het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de MH17-ramp komt op Schiphol. Meer dan de helft van de nabestaanden heeft daar een voorkeur voor uitgesproken in een rondvraag van de Stichting Vliegramp MH17.

De nabestaanden konden afgelopen weken kiezen uit drie locaties: Eindhoven, de ambassadewijk in Den Haag of Schiphol. Bij Schiphol gaat het om een locatie bij Vijfhuizen, aan de westkant van de Polderbaan. Daar moet een herdenkingsbos komen van 298 bomen – een voor elk slachtoffer – die geplant worden in de vorm van een lint.

"De groei van de bomen houdt de gedachtenis van de slachtoffers levend in de vorm van het groene herdenkingslint", aldus de Stichting. Daarbinnen zal een tastbaar monument geplaatst worden. Herdenkingen kunnen georganiseerd worden in het voormalige hoofdgebouw van de Floriade.

Overleg

Volgens de Stichting Vliegramp MH17 vinden de nabestaanden Schiphol het meest geschikt omdat het de plaats is waarvandaan vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar vertrok. Het toestel van Malaysia Airlines werd een paar uur later boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket afkomstig uit gebied dat onder controle stond van Ruslandgezinde separatisten.

De Stichting gaat nu met alle betrokken partijen overleggen over vergunningen en financiering. Het is de bedoeling dat het monument op 17 juli 2017 wordt onthuld. 

STER reclame