Het toekomstige Holwerd aan Zee
NOS Nieuws

Holwerd aan Zee moet toeristische trekpleister worden

Holwerd aan Zee lijkt weer een stapje dichterbij gekomen. Het plan om van het Friese krimpdorp Holwerd een toeristische trekpleister te maken, kwam vandaag aan bod in de Tweede Kamer.

Een van de initiatiefnemers, Marco Verbeek van de stichting Holwerd aan Zee, vertelde over achteruitgang van zijn dorp en over de kansen die hij ziet. "Kijk ook naar de Chinese Muur en de Grand Canyon. Daar is een behoorlijke stroom aan mensen. Die kansen liggen er ook wel in Friesland en Groningen."

Werelderfgoed

Holwerd ligt aan de Waddenzee, maar is daar door dijken van afgesloten. Dat moet veranderen. Er moet, door de dijken heen, een verbinding komen tussen de zee en de Friese Meren.

En vervolgens moeten er weer terpen worden gebouwd, waardoor mensen in Holwerd weer eb en vloed kunnen ervaren. "Dat geeft een bijzondere sfeer", zegt Verbeek.

Hij denkt dat Holwerd aan Zee veel kan betekenen voor de economie en leefbaarheid. "Holwerd aan Zee jaagt het hele gebied aan." Hij wees erop dat de Waddenzee - net als de Chinese Muur en de Grand Canyon - sinds 2009 bij het Werelderfgoed hoort en dat Holwerd daarvan mee kan profiteren.

Holwerd aan Zee moet soort Chinese Muur worden

Kamerleden toonden zich enthousiast over plan, dat al is omarmd door de provincie, het waterschap Friesland en de Waddenvereniging. Ze hadden wel nog veel vragen over de kosten en opbrengsten.

De initiatiefnemer zegt dat de kosten nog niet precies berekend kunnen worden. Er is tot nu toe alleen een grove raming gemaakt, die uitgaat van kosten tussen de 100 en 200 miljoen euro. "Dat is heel breed, daar zitten ook alle veiligheidsmarges bij." Hij denkt dat het hele project ook een stuk goedkoper kan uitvallen en dat vooral ook naar de baten moet worden gekeken.

Onderzoek Schultz

Op dit moment laten minister Schultz en staatssecretaris Dijksma in het kader van hun Meerjarenplan Infrastructuur en Milieu een onderzoek doen naar het project.

De twee bewindsvrouwen vinden Holwerd aan Zee een interessant plan omdat de economie in Noordoost-Friesland er een impuls door kan krijgen en de bevolkingsafname kan worden beperkt. Het onderzoek, dat begin deze maand is begonnen en in het najaar van 2016 klaar moet zijn, moet onder meer een beeld geven van de kosten en de dekking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl