De paus tijdens de mis op een universiteitscampus in Kenia
NOS Nieuws

Paus roept op tot dialoog tussen geloven

Paus Franciscus heeft in Kenia christelijke en moslimleiders opgeroepen om met elkaar in dialoog te gaan. Het is volgens de paus de enige manier die bescherming biedt tegen terreuraanslagen van extremisten.

De paus is voor het eerst in Afrika en wil een boodschap van vrede en verzoening brengen. In Kenia zijn regelmatig aanslagen van de militante moslimbeweging al-Shabaab, die begin dit jaar 150 studenten vermoordde.

Vredestichters

In Nairobi ontmoette Franciscus de belangrijkste geloofsleiders. Hij benadrukte dat religie geweld nooit kan rechtvaardigen. "Een dialoog tussen geloven is daarom geen keuze of luxe, maar essentieel", stelt de paus.

"Het is belangrijk dat wij worden gezien als profeten van vrede, vredestichters die anderen uitnodigen om in vrede, harmonie en met wederzijds respect te leven", zei Franciscus tegen de religieuze leiders.

Stromende regen

Na de bijeenkomst woonde de paus een mis bij op een universiteitscampus. Duizenden mensen stonden uren in de stromende regen om een glimp op te vangen van Franciscus in zijn pausmobiel.

  • AFP
    Twee bisschoppen arriveren om de openluchtmis bij te wonen
  • AFP
    Duizenden Kenianen kwamen naar de mis
  • EPA
    Er wordt veel gezongen en gedanst tijdens de mis
  • AFP
    Kinderen zwaaien als de paus het podium opkomt

Later op de dag houdt de paus een toespraak over het klimaat op het regionale hoofdkantoor van de Verenigde Naties.

De komende vijf dagen bezoekt hij ook Uganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het is de eerste keer dat een paus naar een land in oorlog gaat. In de Centraal-Afrikaanse Republiek woedt al ruim twee jaar een zeer gewelddadig conflict tussen moslims en christenen.

Mis in Kenia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl