20.000 Nederlanders willen worden vergeten door Google
Ruim 20.000 Nederlanders hebben tot nu toe aan Google gevraagd om bepaalde zoekresultaten te verwijderen. Het grootste deel van die vergeet-me-verzoeken wordt afgewezen.
In mei 2014 besloot het Europees Hof dat mensen het recht hebben om vergeten te worden op internet. Europeanen die het niet eens zijn met bepaalde zoekresultaten kunnen een verzoek indienen om ze te laten verwijderen. Het kan dan gaan om Europese links die gaan over oplichting en informatie over iemands gezondheid of religie.
Tot nu toe hebben ruim 348.000 Europeanen een verwijderverzoek ingediend. Frankrijk is koploper: zo'n 73.000 Fransen gaven aan vergeten te willen worden. Op de tweede plaats komt Duitsland met zo'n 60.000 aanvragen en Groot-Brittannië is met 43.000 goed voor de derde plaats.
Niet ieder verzoek wordt gehonoreerd. Van alle aanvragen wordt 58 procent van de links niet verwijderd uit de zoekmachine. Google geeft aan dat ze bij elk verzoek een afweging maken tussen het persoonlijke en publieke belang van de zoekresultaten.
In de lijst met websites waar zoekresultaten van zijn verwijderd stond Facebook bovenaan. Ook YouTube, Twitter en Google plus scoorden hoog in de aanvragen om vergeten te worden.