Martina Wegman op het water in Rio
NOS Sport

Na tien jaar kajak hoopt Wegman met de kano op Rio

Met nog ruim acht maanden tot de Spelen in Rio de Janeiro verkennen verschillende sporters de olympische accommodaties. Zo ook kanovaarster Martina Wegman. Na tien jaar lang in een kajak te hebben gezeten, traint ze pas sinds dit jaar in de kano. Dat is kort en toch lijkt Rio haalbaar.

Ze is een beetje een vreemde eend in de bijt op het testevent in Brazilië. "Iedereen hier is een betaalde atleet, behalve ik", vertelt 26-jarige Wegman vanuit Rio. "Ik val er wel een beetje buiten. De anderen zijn super serieus, terwijl ik altijd lachend op het water zit."

Dat wil niet zeggen dat Wegman onprofessioneel te werk gaat. Ze heeft gewoon enorm veel plezier in het varen. Ruim tien jaar lang gaat ze de wereld rond als extreme kajakker, voordat ze besluit zich op de kanoslalom te storten. "Met de wildwaterervaring die ik heb, kan ik heel ver komen. Ik doe nu veel aan krachttraining en moet fitter worden voor de kano."

Aan een trip naar Rio zit ook een prijskaartje verbonden. Wegman is de enige Nederlander op het testevent. Geld van de bond krijgt ze niet. "Af en toe kajak ik nog", licht Wegman toe. "Ik kom rond dankzij de prijzengelden en via sponsors die ik nog in het kajakken heb."

Roadtrip

"Mijn vriend komt uit Nieuw-Zeeland en we reizen vaak samen, waardoor we de kosten kunnen delen. Daarnaast kamperen we vaak of maken we een roadtrip, waardoor we weinig geld uitgeven. Als we quitte spelen, is het goed."

Wegman is een avonturier, een levensgenieter, maar bovenal een talent in het water. Dat bewijst ook haar Instagram account, dat vol staat met prachtige foto's op nog mooiere locaties.

Martina Wegman in IJsland

Sinds 1992 is kanoslalom een olympisch onderdeel. Nederland was bij drie edities present, maar won nog nooit een medaille. Dat lijkt ook te veel gevraagd voor Wegman, die zich eerst maar eens moet zien te plaatsen. Daarvoor strijdt ze met de andere Nederlandse kanovaarsters Claudia Leenders en Dian Derks.

Zij zijn al veel langer actief in de kano, maar toch kan Wegman al aanhaken op hun niveau. "We zijn heel erg aan elkaar gewaagd, maar het is lastig in te schatten hoe groot mijn kansen zijn, omdat ik het pas zo kort doe", zegt ze.

Droom

"Ik heb nog een paar maanden om flink te trainen, maar ik zorg ervoor dat ik niet al te hoge verwachtingen heb van mezelf. Deze droom bestaat pas een jaar bij mij. Het zou echt helemaal geweldig zijn als ik Rio haal", besluit ze.

Martina Wegman in het water van Rio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl