De app Bunq
NOS Nieuws

Financiële start-ups proberen banken af te troeven met apps

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Banken doen hun best om de digitalisering bij te benen met apps en websites. Maar volgens financiële start-ups is dat onvoldoende. Deze zogenoemde 'fintechs' proberen de banken met heel specifieke diensten te verslaan.

Zo is sinds gisteren een app van Bunq beschikbaar. Die wordt gepresenteerd als de ideale manier om na een avondje uit gemakkelijk de torenhoge bierrekening te delen of samen de boodschappenrekening bij te houden.

Maar dat maakt Bunq niet direct vernieuwend. Apps zoals Spent en Splittr maken het al langer mogelijk om overzicht te houden van wat iedereen moet bijdragen en er zijn ook websites, zoals wiebetaaltwat.nl, die dat doen. Het grote verschil is dat je bij Bunq ook een rekening kan openen.

Zo werkt de app van Bunq

Want het bedrijf heeft een bankvergunning gekregen. Het is voor het eerst in tien jaar dat De Nederlandsche Bank weer zo'n vergunning afgeeft, de DSB-bank was het laatste bedrijf dat er een kreeg. Dat maakt Bunq bijzonder. Bunq positioneert zich vooralsnog als een betaal-app met een sociaal element. Maar dankzij de vergunning mogen ze ook bankrekeningen uitgeven en kunnen gebruikers, als ze dat willen, uiteindelijk al hun geldverkeer via Bunq laten verlopen.

Er zijn meer bedrijfjes die proberen de Nederlandse bankensector op z'n kop te zetten. Sowdan bijvoorbeeld. Dat bedrijf wil een einde maken aan een van de grootste ergernissen van mobiel bankieren: de wachttijd bij het overboeken van geld naar een rekening van een andere bank. Een ander voorbeeld is Bux, een app die beleggen voor jongeren aantrekkelijk wil maken.

Maar de banken zelf zitten ook niet stil. Als bank tel je niet mee als je geen goede smartphone-app voor overboekingen hebt en nadenkt over vernieuwende manieren om makkelijker betalingen te doen.

Zo investeert ING wereldwijd een miljard euro per jaar in de ontwikkeling van nieuwe technieken. De bank wil, net als de concurrenten, zoveel mogelijk voorop lopen. Topman Ralph Hamers zegt tegenover de NOS dat zijn bank niet bang is voor nieuwe initiatieven als Bunq.

'Geen angst voor Bunq'

Nu zou het ook opmerkelijk zijn als hij dat wél zou toegeven, maar volgens Hamers is zijn bank in België met precies hetzelfde concept bezig. Ook organiseert de bank, net als anderen, bootcamps. Dit zijn een soort scholen waar start-ups worden aangespoord om nieuwe concepten te ontwikkelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl