Claudia de Breij
NOS Nieuws

Van Veen geeft Louis Davidsring na 40 jaar door aan Claudia de Breij

Kleinkunstenares Claudia de Breij krijgt vanavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Louis Davidsring uitgereikt. Zanger en cabaretier Herman van Veen geeft de ring na veertig jaar door aan De Breij. "Mij kennende zal ik vast een traantje gaan laten", zegt De Breij in het NOS Radio 1 Journaal.

Van Veen (70) kreeg de ring in augustus 1976 van cabaretier Wim Kan. De onderscheiding werd in 1948 ingesteld ter ere van Louis Davids. De eerste drager was variétéartieste Heintje Davids. De drager mag beslissen aan wie hij of zij hem verder geeft en op welk moment, net als bij de Theo Mann-Bouwmeesterring, die bestemd is voor acteurs.

In een eerste reactie op haar website spreekt De Breij van "de grootste eer die ik me kan bedenken". "Ik hou van Herman van Veen, ik hou van Wim Kan en ik hou enorm van de historie van ons vak. Deel mogen uitmaken van dit rijtje betekent meer dan ik nu kan zeggen."

Wim Kan overhandigt de Louis Davidsring aan Herman van Veen

"Het is echt niet overdreven als ik zeg dat ik er geen woorden voor heb; dat het heel groot is", zegt De Breij. "Dit is iets waar ik als heel jong meisje al van droomde, toen het nog totaal onwaarschijnlijk was dat ik überhaupt kleinkunstenaar zou worden en zo ver zou komen. Dus het voelt nog steeds alsof ik droom."

Ze vindt de ring belangrijk vanwege de historische waarde ervan. "Ik hou erg van de geschiedenis van de kleinkunst. En Van Veen is echt een groot voorbeeld voor me, al van jongs af aan. Als ik in boeken bladerde en zag hoe hij die ring kreeg van Wim Kan... Dat is in mijn beleving een iconisch beeld van het vak."

Hij heeft me met zijn liedjes bij de hand genomen in mijn leven.

Claudia de Breij

Herman van Veen kondigde in maart van dit jaar in tv-programma De Wereld Draait Door al aan dat hij de ring dit jaar zou overdragen. "Het is heel groots dat ik de ring van hem krijg. Nu ken ik hem als een collega, zoals op 5 mei toen we samen hebben gezongen." Maar Van Veen betekent meer voor haar. "Hij heeft me met zijn liedjes bij de hand genomen in mijn leven. Dus het is heel gek om dat een beetje aan te raken."

De Breij is er nog niet over uit of ze de ring kan en gaat dragen. "Geen idee. Ik moest het op Wikipedia opzoeken. Daar las ik dat het een ring is waar het lachende en huilende theaterhoofdje op staan. Binnenin staat 'Davidsring'. En hij is gemaakt in 1948, dus ja... Ik weet niet of het design draagbaar is en of ik hem zou durven dragen. Ik moet maar ergens een kluisje gaan huren denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl