EPA
NOS Nieuws

VN: 2015 is het warmste jaar ooit gemeten

2015 gaat de boeken in als het heetste jaar wereldwijd ooit gemeten. Het weerbureau van de Verenigde Naties (WMO) heeft nog geen definitieve cijfers, maar durft die conclusie nu al te trekken vanwege de hoge temperaturen die dit jaar zijn geregistreerd.

In een rapport schrijft het VN-weerbureau over de extremen van dit jaar, zoals een hittegolf in India en Pakistan waar het meer dan 45 graden werd deze zomer. De kans dat het ergens de komende maand nog zo koud is dat het record niet wordt gebroken noemt de WMO verwaarloosbaar.

De oorzaak van de hitterecord is de opwarming van de aarde door broeikasgassen. Ook het natuurverschijnsel El Niño zorgt voor een hogere temperatuur. Het alarmerende rapport komt een kleine week voordat de klimaattop in Parijs van start gaat. De WMO wil de wereldleiders hiermee waarschuwen: "Dit is heel slecht nieuws voor de planeet", zei secretaris-generaal Michel Jarraud van het bureau in een verklaring.

Vorig jaar werd het wereldwijde hitterecord ook al gebroken. Toen lag de gemiddelde temperatuur op 14,57 graden.

Het weerbureau verwacht dat de wereld dit jaar met 1 graad is opgewarmd ten opzichte van de tijd voor de industriële revolutie. Het streven van de wereldleiders is om de temperatuur niet verder te laten stijgen dan 2 graden ten opzichte van de pre-industriële tijd. De gevolgen van de opwarming zouden dan nog beheersbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl