Bij de meeste sjoemel-auto's van Volkswagen is een software update genoeg om de fraude te herstellen.
NOS Nieuws

Volkswagen schorst acht techneuten

Naar aanleiding van het sjoemelschandaal heeft Volkswagen tot nu toe acht technici geschorst. Wat precies hun rol is geweest in het schandaal maakte het bedrijf niet bekend. Ook is nog niet duidelijk in hoeverre de top van het bedrijf op de hoogte was van de fraude met uitstootwaarden.

Dat bleek op een persconferentie van het concern in Wolfsburg. Volkswagen bekende in september dat het 11 miljoen auto's, waaronder ook de concernmerken Audi en Seat, heeft uitgerust met software om uitstoottests te misleiden. De auto's stoten meer stikstofoxide uit dan beloofd. In Nederland betreft het 160.000 auto's.

Voor de 11 miljoen auto's met een hogere stikstofuitstoot heeft het concern inmiddels een door de Duitse autoriteiten goedgekeurde oplossing. Voor de 1.6 liter-motoren is een software update nodig en een kleine technische ingreep. Bij de 2.0 motoren is een software update voldoende. Voor de 1.2 liter-motoren is een update waarschijnlijk ook genoeg, maar dat is nog niet helemaal zeker. De aanpassingen worden in 2016 gedaan.

Verbruik

Het is volgens Volkswagen nog niet duidelijk of het vermogen van de auto zal afnemen of het verbruik zal toenemen door de ingreep. Volkswagen probeert beide te voorkomen, maar kan dat nog niet honderd procent beloven, zo liet het bedrijf weten.

Eerder deze maand bekende Volkswagen dat er ook gerommeld is met de CO2-uitstoot. Dat zou zo'n 800.000 auto's betreffen. Onduidelijk is nog welke precies en waar die rijden. En wat de gevolgen zijn, is ook nog onduidelijk. Wel onderzoekt justitie in Duitsland of Volkswagen onterecht belastingvoordeel heeft gehad. Want hoe minder CO2-uitstoot hoe minder belasting er hoeft te worden betaald.

Het ministerie van Financiën in Den Haag wil eerst de feiten nog op een rij zetten. Als er alsnog extra belasting betaald moet worden omdat een auto meer CO2-uitstoot dan beloofd op papier, zal de eigenaar in ieder geval niet worden aangeslagen. De rekening gaat dat geval naar Volkswagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl