AFP

Banken in Europa beginnen vandaag met de uitgifte van het nieuwe 20-eurobiljet.

Het nieuwe briefje is uitgerust met een zogenoemd portretvenster met daarin een hologram van de mythologische figuur Europa. Het hologram wordt aan beide kanten van het biljet zichtbaar als het tegen het licht wordt gehouden.

Ook heeft het net als de andere nieuwe biljetten een nummer van smaragd in het watermerk. Bij beweging van het bankbiljet verandert het nummer van kleur en wordt donkerblauw.

Deze en andere foefjes moeten het vervalsen van het biljet moeilijker maken. Op dit moment bestaat 55 procent van alle vervalste eurobiljetten uit briefjes van twintig.

De oude biljetten blijven gewoon geldig. Ze zullen wel langzamerhand uit de roulatie worden genomen.

ECB-directielid Yves Mersch presenteert het nieuwe biljet van 20 euro AFP

Het 20-eurobiljet is een van de meest gebruikte bankbiljetten in het Eurogebied. Het is het derde eurobiljet dat vernieuwd wordt sinds de invoering van de euro in 2002. Eerder waren de biljetten van 5 en 10 euro al aan de beurt.

Banken en winkeliers zijn al maanden bezig om de geld- en betaalautomaten klaar te maken voor het nieuwe biljet. Bij de introductie van het nieuwe 5-eurobiljet in 2013 bleken veel automaten het nieuwe briefje niet te herkennen en dat leidde tot chaos.

STER reclame