Politie en hulpdiensten op straat na de aanslag in Tunis
NOS Nieuws

Noodtoestand Tunesië na bloedige aanslag

De Tunesische regering heeft de noodtoestand afgekondigd na een bloedige aanslag op leden van de presidentiële garde in de hoofdstad Tunis. Een bomaanslag op een legerbus kostte het leven aan zeker twaalf militairen. Twintig anderen raakten gewond.

Ook is een avondklok ingesteld in Tunis.

President Essebsi zei in een televisie-toespraak dat het land in oorlog is met het terrorisme. Hij deed een oproep tot internationale samenwerking in het licht van de terroristische aanslagen in verscheidene landen in de afgelopen weken.

Na de zware aanslag op een hotel in juni waarbij 38 toeristen omkwamen, werd ook de noodtoestand afgekondigd in Tunesië. Pas vorige maand werd de uitzonderingstoestand opgeheven. De noodtoestand geeft de autoriteiten meer bevoegdheden om op te treden tegen terroristen en criminelen.

Verhoging dreigingsniveau

De bomaanslag was in een belangrijke straat in het centrum van Tunis, de Mohamed V Avenue. Aan die straat zijn veel banken gevestigd en hoofdkantoren van grote bedrijven.

Tien dagen geleden voerden de autoriteiten het dreigingsniveau in de hoofdstad op. Er zijn toen extra veiligheidstroepen naar Tunis gestuurd.

Jaar van aanslagen

Tunesië heeft het afgelopen jaar te maken gehad met twee zware aanslagen, die het toerisme een zware slag toebrachten. Een schutter doodde 38 buitenlanders bij een strandhotel in Sousse en 21 toeristen kwamen om het leven bij een aanval op het Bardo Museum in Tunis.

De verantwoordelijkheid voor beide aanslagen werd opgeëist door Islamitische Staat.

Militanten in bergen

Daarnaast heeft Tunesië te maken met aanslagen van een andere groep islamitische militanten. In de bergen in de buurt van de grens met Algerije nemen ze geregeld controleposten en patrouilles van het leger onder vuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl