NOS NieuwsAangepast

Poetin: neerhalen toestel is aanval in de rug

Poetin: neerhalen toestel is een steek in de rug

President Poetin heeft uitgehaald naar Turkije, in reactie op het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig aan de Syrische grens. Hij noemde het incident een aanval in de rug en zei dat het incident grote gevolgen zal hebben voor de relatie tussen de twee landen.

In een toespraak op de Russische televisie zei Poetin dat de Russische Soechoj geen enkele bedreiging vormde voor Turkije. Hij beschuldigde de Turken ervan handlangers te zijn van de terroristen. "Ze haten onze vliegtuigen, die terroristen bestrijden."

Boven Syrië

Volgens de Russische president is het gevechtstoestel aangevallen toen het boven Syrië vloog, op één kilometer afstand van de Turkse grens. Turkije heeft tot nu toe gezegd dat het vliegtuig is neergehaald omdat het in het Turkse luchtruim heeft gevlogen.

De Turkse militaire attaché in Rusland is op het matje geroepen. "In plaats van met ons nam Turkije contact op met de NAVO-bondgenoten", zei Poetin. "Alsof wij een Turks vliegtuig hadden neergehaald."

Poetin erkende dat het toestel is neergeschoten door een ander vliegtuig en niet vanaf Syrisch grondgebied, zoals in eerste instantie werd gezegd door het Russische ministerie van Defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl