Fractievoorzitters Samsom van de PvdA en Klaver van GroenLinks dienen samen een voorstel in voor een klimaatwet
NOS Nieuws

PvdA en GroenLinks: in 2050 bijna geen broeikasgas meer

De uitstoot van CO2 in Nederland moet in 2050 met minstens 95 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990. Ook moet de energievoorziening in 2050 volledig duurzaam zijn. Dat schrijven de PvdA en GroenLinks in een wetsvoorstel in de aanloop naar de klimaattop in Parijs, volgende week.

De partijen dienen samen een klimaatwetsvoorstel in waarmee ze willen afdwingen dat er meer werk wordt gemaakt van de klimaatdoelstellingen. De bedoeling is dat het kabinet elk jaar een klimaatbegroting maakt waarin wettelijke doelen voor de vermindering van broeikasgassen, energiebesparing en de stimulering van duurzame energie zijn opgenomen.

Kolencentrales

Het eerste doel in het wetsvoorstel moet in 2030 zijn bereikt. Dan moet de CO2-uitstoot met 55 procent zijn teruggedrongen. Dat kan volgens de PvdA en GroenLinks bijvoorbeeld worden bereikt door kolencentrales te sluiten. Verder moeten de auto's op de Nederlandse wegen grotendeels rijden op elektriciteit.

Op deze manier kunnen we alle politici dwingen dat ze niet meer wegkijken

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver, die met het plan voor een klimaatwet naar zijn PvdA-collega Samsom stapte, is dit de manier om ervoor te zorgen dat de klimaatplannen verder komen dan alleen een paar ambitieuze voorstellen: "Op deze manier kunnen we alle politici dwingen dat ze niet meer wegkijken", zei hij in het tv-programma Pauw.

PvdA-voorman Diederik Samsom heeft er vertrouwen in dat hij in Den Haag de handen op elkaar krijgt voor het nieuwe voorstel: "Nu is de tijd rijp om daar werk van te maken. De urgentie is toegenomen. Alle factoren staan op groen".

Reageren

Samsom en Klaver vragen nu eerst onder meer maatschappelijke organisaties en de Algemene Rekenkamer te reageren op hun initiatief. Daarna willen ze het wetsvoorstel indienen in de Tweede Kamer.

De eerste reacties van milieuorganisaties op het klimaatvoorstel zijn positief. Onder meer Milieudefensie noemt het "een goed initiatief van de PvdA en GroenLinks".

Minister Kamp van Economische Zaken zegt in een reactie dat hij niets voelt voor het sluiten van kolencentrales. "Daar zullen we nog een robbertje over moeten vechten." Volgens Kamp zien PvdA en GroenLinks het Verenigde Koninkrijk als voorbeeld. "Kolencentrales gaan daar dicht, maar er worden wel drie kerncentrales gebouwd." Hij kan zich niet voorstellen dat dit een goede oplossing voor Nederland is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl