ANP Xtra
NOS Nieuws

PvdA wil alle kolencentrales binnen 10 jaar sluiten

Regeringspartij PvdA wil alle kolencentrales in ons land binnen tien jaar sluiten. Volgens Kamerlid Vos moet ons land het voorbeeld van Groot-Brittannië volgen en op de klimaattop in Parijs andere landen oproepen hetzelfde te doen.

"We hebben een dure plicht aan de generaties na ons", zegt Vos. "We moeten minder CO2 uitstoten, zodat we ons klimaat niet verpesten." Hij wil met andere partijen in de Tweede Kamer regelen dat de centrales uiterlijk 2025 dicht zijn.

Niet doorslaan

Vos zal daarbij niet de steun krijgen van coalitiepartner VVD. Kamerlid Bosman van die partij vindt dat Nederland al goed bezig is met het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. "De lucht wordt steeds schoner. We moeten oppassen dat we niet doorslaan."

Het sluiten van de kolencentrales kan volgens de PvdA probleemloos. We hebben voldoende schonere gascentrales die het kunnen overnemen. Het extra gas dat nodig is moet alleen niet uit Groningen komen, vanwege de aardbevingen daar.

Als alternatief denkt Vos aan gas uit Noorwegen. "Daar is meer dan genoeg gas om ons tot 2035 te voorzien van elektriciteit." Al met al kost het sluiten van de kolencentrales ons volgens de PvdA 80 cent per gezin per maand. "Geen onoverkomelijk bedrag", zegt Vos.

Leveringszekerheid

VVD'er Bosman maakt een ander rekensommetje. Volgens hem kost het sluiten van de kolencentrales, waarvan een deel nog heel nieuw is, 800 miljoen euro per jaar. Ze zijn volgens hem nodig voor de leveringszekerheid van elektriciteit.

Bosman vindt de oproep van een groep hoogleraren om de kolencentrales te sluiten "goedkoop". Dat soort oproepen zijn niet goed voor de rust in de energiewereld. En die is volgens hem van groot belang.

PvdA en VVD over kolencentrales

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl