De Grote Markt in Brussel is vrijwel uitgestorven EPA

In Brussel vergadert de Nationale Veiligheidsraad over de terreurdreiging in de Belgische hoofdstad. De raad, die bestaat uit leden van regering, veiligheidsdiensten en politie, baseert zich daarbij op een nieuwe analyse van de situatie door het federale crisiscentrum. 

De uitkomsten van de vergadering worden vervolgens voorgelegd aan de regionale veiligheidsraad van Brussel. De belangrijkste vraag die voorligt, is of het hoogste dreigingsniveau voor Brussel moet worden gehandhaafd. 

Scholen bleven vandaag dicht en ook winkels en restaurants zijn gesloten. Ziekenhuizen in de stad roepen familieleden van patiënten op om niet op bezoek te komen als dat niet strikt noodzakelijk is. 

Dreigingsniveau 4 is sinds zaterdag van kracht voor Brussel. Voor de rest van het land geldt dreigingsniveau 3, met onder meer verhoogde politie-inzet in de grote steden.  

Geen Abdeslam

Ook vandaag heeft de Belgische politie weer huizen doorzocht, in Brussel en in Luik. Daarbij zijn vijf mensen aangehouden. Bij huiszoekingen gisteravond zijn zestien mensen opgepakt. Over hun identiteit is niets bekendgemaakt. De voortvluchtige medeplichtige aan de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, zit er niet tussen, melden Franse media. 

Eerder vandaag liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten ervan uit te gaan dat Abdeslam zich nog altijd in Brussel ophoudt. Hij zou in het bezit zijn van een bomgordel of zware wapens. 

De politie heeft geen wapens of explosieven gevonden, maar wel 26.000 euro cashgeld. 

STER reclame