NOS Nieuws

Patiëntenvereniging boos op zorgverzekeraars

Patiëntenfederatie NPCF stuurt een boze brief naar Zorgverzekeraars Nederland. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het eind november bij verschillende zorgverzekeraars niet duidelijk met welke ziekenhuizen er volgend jaar contracten zijn afgesloten. Omdat de polis al wel in de bus ligt, weten veel patiënten en consumenten dus niet waar ze aan toe zijn.

De contracten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen hadden op 19 november rond moeten zijn. Vorig jaar ontstond al vertraging, maar nu is die vertraging nog veel groter.

"Ons bereiken signalen dat grote verzekeraars soms nog maar een kwart van de ziekenhuizen zouden hebben gecontracteerd", schrijft de NPCF. "Een ander heeft ruim 30 procent nog niet gecontracteerd. En van de academische centra zou er nog geen een zijn ingekocht. Als dat klopt, dan is dat een aantasting van de keuzevrijheid."

Contract afsluiten

De patiëntenorganisatie wil van Zorgverzekeraars Nederland weten of patiënten ervan uit kunnen gaan dat de zorg die voor 2015 werd ingekocht ook in 2016 weer wordt vergoed, los van het moment waarop met deze ziekenhuizen wel of niet een contract wordt afgesloten. Want nu is de dekking dus niet duidelijk.

In de brief roept de patiëntenorganisatie dan ook op om "verslechteringen in het zorgaanbod die na 19 november ingaan, zoals het niet meer contracteren van ziekenhuizen, niet door te berekenen aan de patiënt".

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is zelf ook niet blij met de ontstane situatie. Volgens een woordvoerder is er sprake van een nieuwe systematiek van kostenberekening, waardoor onderhandelingen soms vertraging oplopen. Het is wel het streven om voor het jaar 2017 de tarieven en contracten al wel rond te hebben voordat dat jaar begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl