Kolencentrale van Eon op de Maasvlakte
NOS Nieuws

'Sluiten kolencentrales is geen oplossing'

Energiebedrijf Eon ziet niets in het pleidooi van tientallen hoogleraren om de kolencentrales voor 2020 te sluiten. De centrales sluiten zou Nederland veel kosten en bovendien is het de vraag of het milieu er iets mee opschiet, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

De ruim zestig hoogleraren schrijven in een ingezonden brief in Trouw dat alle kolencentrales probleemloos kunnen worden gesloten. Eon betwijfelt dat. "Er zitten nogal wat juridische, technische, financiële en operationele consequenties aan dat pleidooi. Wij vinden het een zeer foute beslissing om de allernieuwste, efficiënte kolencentrales te sluiten."

Bruinkoolcentrales

De Europese energiebedrijven hebben nu een overcapaciteit. "Maar die zal de komende jaren rap slinken. Er zijn al scenario's waarin binnen drie jaar een tekort komt. Op het moment dat hier de kolencentrales sluiten, zal er meer energie uit Duitsland komen. Die wordt opgewekt door steenkoolcentrales en, erger nog, bruinkoolcentrales. Dan verlaag je de uitstoot in Nederland, maar 200 kilometer over de grens gaat de uitstoot omhoog."

De hoogleraren pleiten voor gasgestookte centrales. "Dat is mogelijk, daar hebben ze gelijk in. Maar het gaat Nederland 800 miljoen euro per jaar meer kosten. En willen we afhankelijk zijn van een bron die uit Groningen of Rusland komt? In Groningen is de situatie nu problematisch en de regimes waar het gas wordt geproduceerd zijn onberekenbaar."

Ambitie

De hoogleraren noemen het onvermijdelijk dat er een eind komt aan het kolentijdperk. Eon is het daarmee eens. "We zijn bezig met een energietransitie. Uiteindelijk zullen kolen uit onze mix verdwijnen. Het verschil in visie zit in de snelheid van die transitie."

De bedrijven krijgen kritiek dat de beloofde vermindering van CO2-uitstoot, door het bijvoorbeeld op te slaan in de grond, niet is gehaald. "Tot nu toe hebben we het niet kunnen realiseren, maar de ambitie is er nog steeds."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl