NOS NieuwsAangepast

Nieuwe azc's in Enschede, Heerenveen en Warnsveld

Drie gemeenten in het noorden en oosten van het land hebben plaatsen aangewezen voor in totaal 1500 asielzoekers. Het gaat om Enschede, Heerenveen en Zutphen.

Enschede wil maximaal 500 asielzoekers opvangen in het voormalige pand van de Twentsche Courant Tubantia. Een woordvoerder zegt tegen RTV Oost dat er nog geen concreet verzoek ligt van het COA. De gemeente verwacht zo'n verzoek wel binnenkort. De opvang in het voormalige gebouw van Wegener is voor maximaal een jaar.

Heerenveen krijgt een asielzoekerscentrum voor maximaal 600 vluchtelingen. Eind volgend jaar moet de locatie klaar zijn, meldt Omrop Fryslân. Het azc komt naast de A32 te liggen, vlak naast een woonwijk. Morgen is er een inloopbijeenkomst voor omwonenden.

Burgemeester Van der Zwan van Heerenveen zegt dat de gemeente een veilige plek wil bieden aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. De bewoners van het centrum zullen geregistreerde vluchtelingen zijn van wie de persoonsgegevens zijn onderzocht.

De gemeenteraad moet nog instemmen met de komst van een azc. De raad komt hiervoor op 30 november bij elkaar.

De opvanglocatie komt op de hoek van de K.R. Poststraat en de Weinmakker

Op het terrein van zorgorganisatie GGNet in Warnsveld (gemeente Zutphen) komen 400 asielzoekers. Volgens Omroep Gelderland heeft het COA dat afgesproken met de zorgorganisatie. De gemeente heeft ingestemd met de opvang. Omwonenden hebben een uitnodiging gekregen van de gemeente om over de opvang in gesprek te gaan.

Het pand waar de vluchtelingen in komen is gehuurd voor vijf jaar. De noodopvang is volgens het COA nodig omdat de stroom vluchtelingen op dit moment te groot is. De eerste vluchtelingen komen in het voorjaar naar Warnsveld. Later deze week is er een bijeenkomst met omwonenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl