De olympische dopingcontrole in Krasnaja Poljana.
NOS Sport

Kamer stelt extra geld beschikbaar voor dopingcontroles

De Nederlandse dopingautoriteit gaat in aanloop naar de Olympische Spelen van Rio meer dopingcontroles uitvoeren. De Tweede Kamer stelt geld beschikbaar voor 300 extra tests. Nu worden er jaarlijks 1.700 tests uitgevoerd.

Directeur Herman Ram is blij met het besluit van de Kamer. "We gaan de goede kant op, maar het is nog niet de oplossing. Ik hoop dat deze lijn wordt doorgetrokken." De Kamer bespreekt het voorstel vandaag met minister Schippers.

"Het aantal controles is nog steeds heel laag", zegt Ram. "Op sportgebied willen we graag bij de top-10 van de wereld horen, maar qua dopingcontroles zijn we daar nog niet. Er valt nog een hele slag te maken. Voor de top-10 moeten we eerder kijken naar een verdubbeling van het aantal controles."

Dankzij het extra geld kan Ram sporters vaker per jaar gaan controleren. "Uit onderzoek blijkt dat acht controles per jaar goed zou zijn, maar dat zullen we niet zo snel halen."

Daarnaast heeft Ram nog meer wensen. "In Nederland controleren we zelden buitenlandse sporters buiten wedstrijdverband, terwijl dat wel de concurrenten van onze sporters zijn. Dat zouden we vaker kunnen doen, ook omdat buitenlandse collega's die controles wel adequaat uitvoeren."

Russische dopingcultuur

De aandacht van de Kamer voor de dopingcontroles is volgens Ram aangewakkerd door het onderzoek naar het dopinggebruik in Rusland. "Daar zal het zeker mee te maken hebben. Het WADA heeft vorige week een aantal landen gewaarschuwd en zelfs geschorst. Dat is in Nederland niet aan de orde, maar het maakt duidelijk dat het beleid gecontroleerd wordt en dat er maatregelen genomen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl