De dubbeldekker van Tax Tours
NOS Nieuws

Op Tax Tour langs bedrijven die belasting ontwijken

Naast een Wallen-tour, coffeeshop-tour of een rondvaart door de grachten, is er in Amsterdam sinds vandaag de Tax Tour. Met een dubbeldekker worden deelnemers langs de hotspots van belastingontwijking gereden.

"De tour moet de schadelijke effecten van belastingontwijking onder de aandacht brengen. We gaan langs bij bedrijven die belasting ontwijken of faciliteren in Amsterdam", vertelt organisator Gijs Verbraak. "Een flinke tocht." De bus is een initiatief van hulporganisatie ActionAid.

In de binnenstad maken we een stop bij Heineken.

Gijs Verbraak, organisator Tax Tours

Verbraak vertelt dat Nederland een belastingparadijs is voor bedrijven. Multinationals als Apple en Starbucks laten een deel van hun activiteiten via Nederland lopen. Zo voorkomen ze dat ze in andere landen belasting moeten betalen.

"Dat kan gewoon echt niet meer. Vooral ontwikkelingslanden worden daar hard door geraakt. We doen een appèl op de bedrijven om bij te dragen aan de maatschappij waar ze actief zijn. Het huidige systeem is niet van deze tijd en moet veranderen."

Gewiekste wijze

De dubbeldekker van Tax Tours rijdt via de Zuidas naar het Amstel Station. "Daar zit een trustkantoor met 3500 brievenbusfirma's van onder meer Karl Lagerfeld en AC/DC. We gaan niet naar binnen, maar geven uitleg welke bedrijven geregistreerd zijn en hoe ze op slimme en gewiekste wijze belasting ontwijken."

De dubbeldekker stopt in de binnenstad bij het kantoor van Heineken, voordat het eindigt in Amsterdam Sloterdijk waar de Belastingdienst een kantoor heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl