NOS Nieuws

Files op de A58 kosten bedrijfsleven het meest

De files op de A58 tussen Breda en Eindhoven kostten het bedrijfsleven vorig jaar 8,4 miljoen euro. Daarmee staat dit traject op nummer 1 in de filelijst van verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en TNO.

In de top-20 staan vooral veel snelwegen uit Zuid-Holland en Gelderland. De A58 in Noord-Brabant stond in 2013 nog op plek drie met 7,2 miljoen euro schade voor het bedrijfsleven. Het is volgens TLN moeilijk te verklaren waarom de A58 is gestegen naar de eerste plek. Er zijn op deze weg geen grote werkzaamheden geweest.

Wel is bekend dat de weg al jaren aan het maximum van zijn capaciteit zit. Nu de economie aantrekt en er weer meer verkeer op de weg is, nemen de files op de snelweg daardoor wellicht sneller toe dan op andere trajecten.

De minister laat weten dat de weg in 2020 op enkele plekken vervroegd wordt verbreed naar twee keer drie rijstroken. Daar wordt 400 miljoen euro voor uitgetrokken. Ook andere trajecten uit de lijst worden aangepakt, verzekert een woordvoerder.

Transport en Logistiek Nederland over de schade door files

Filedruk afgenomen

Een andere verklaring kan zijn dat knelpunten die eerder hoog scoorden in de top-20 van files zijn aangepakt. Zo stond in 2013 de A15 bij Rotterdam tussen knooppunt Benelux en knooppunt Vaanplein nog op nummer 1 met een schadepost van 9,6 miljoen euro. Dat stuk snelweg is sinds die tijd verbreed en is nu niet eens meer terug te vinden in de filelijst.

Volgens het ministerie is de filedruk de afgelopen jaren afgenomen, door de recessie, maar ook maatregelen die zijn genomen om files tegen te gaan. Daarom zitten we nu op het niveau van eind jaren 90. Het aantal files stijgt inmiddels weer, maar Nederland zit nog altijd onder de piek van 2008.

Volgens de transportsector bedroeg vorig jaar de totale kostenpost van alle files ongeveer 655 tot 852 miljoen euro. De totale schade in 2013 was nog 613 tot 797 miljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl