Een Russische straaljager op een Syrische luchtmachtbasis bij Latakia EPA

Zo'n 1500 Turkmenen uit Syrië zijn naar Turkije gevlucht na Russische bombardementen. Ze komen uit vijftien Syrische dorpen in de buurt van de grens met Turkije.

De Turkse premier Davutoglu hield er vandaag topberaad over met hoge functionarissen van het leger en de veiligheidsdiensten. 

De Turkse regering veroordeelt de Russische bombardementen in het noordwesten van Syrië. De Russische ambassadeur in Ankara heeft te horen gekregen dat de bombardementen moeten stoppen.

Volgens Turkije dragen de acties niet bij aan het bestrijden van terroristische groepen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat de aanvallen kunnen leiden tot "ernstige problemen".

Bondgenoot

Een Turks persbureau zegt dat volgens Turkmenen uit het gebied zo'n twintig mensen door de Russische acties zijn omgekomen. 

Van oudsher zijn er spanningen tussen de Turkmeense minderheid en het bewind in Damascus. Turkmenen zijn nauw verwant aan de Turken en ze worden door Turkije beschouwd als "broeders" en als bondgenoten in de strijd tegen president Assad. Rusland vecht sinds enkele maanden juist aan de kant van het regime.

De gouverneur van de zuidelijke Turkse provincie Hatay, waar de Turkmenen toevlucht hebben gezocht, verwacht meer vluchtelingen als de bombardementen doorgaan. Turkije zegt dat als gevolg van de oorlog in het buurland nu 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen in het land zijn.

STER reclame