Mounir El Hamdaoui (r) viert de 2-1 tegen sc Heerenveen

Duo Janssen-El Hamdaoui verschalkt Heerenveen

AZ heeft thuis in een levendige wedstrijd met 3-1 gewonnen van sc Heerenveen, dat in het vierde duel sinds de terugkeer van Foppe de Haan op de bank zijn eerste nederlaag leed. De trainer zag zijn ploeg eerder gelijkspelen bij Willem II (2-2), thuis winnen van sc Cambuur (2-0) en van FC Twente (4-1).

Heerenveen kwam al na zes minuten op voorsprong dankzij Mitchell Te Vrede, die zich na een voorzet van Luciano Slagveer handig voor Jeffrey Gouweleeuw wurmde en beheerst scoorde.

Nog voor rust boog AZ zijn achterstand echter al om en daarbij speelden Vincent Janssen en El Hamdaoui een hoofdrol. Nadat El Hamdaoui de paal had geraakt maakte Janssen uit de rebound de 1-1. El Hamdaoui tekende zelf voor de 2-1 door na een steekpass van Janssen doelman Erwin Mulder te omspelen en raak te schieten.

Eerste goal El Hamdaoui na terugkeer

De 2-1 was de eerste goal van El Hamdaoui sinds hij vorige maand terugkeerde in de eredivisie. Zijn laatste treffer op het hoogste niveau dateerde van 20 februari 2011 toen hij namens Ajax thuis tegen VVV-Venlo het enige doelpunt maakte.

Janssen maakte na rust de 3-1 uit een pass van Alireza Jahanbakhsh. De treffer werd aangevochten door de Friezen, die meenden dat de bal over de zijlijn was geweest voordat de Iranees zijn assist gaf. Eerder had Heerenveen al vergeefs een strafschop geclaimd na een duel tussen Derrick Luckassen en Slagveer.

In het vervolg van de tweede helft was AZ enkele keren dicht bij de 4-1, maar liet ook Heerenveen zich niet onbetuigd. Zo werd een pegel van Jerry St. Juste gestopt door Gino Coutinho, die eerder paraat was geweest bij een vrije trap van Sam Larsson. In de extra tijd kreeg Henk Veerman namens Heerenveen nog een enorme kans, maar de invaller schoot voor open doel naast.