Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst gisteren in Iowa
NOS Nieuws

Trump onder vuur om 'moslimdatabase'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump krijgt van alle kanten kritiek omdat hij voorstander lijkt te zijn van een registratieplicht voor Amerikaanse moslims. De omstreden vastgoedmagnaat denkt dat er tal van systemen nodig zijn om de veiligheid in de VS te waarborgen. Het invoeren van een moslimdatabase wijst hij niet van de hand.

Niet alleen Democraten als Hillary Clinton ("schokkende retoriek") en Bernie Sanders ("schandalig en bekrompen") wijzen het idee in felle bewoordingen af. Ook veel Republikeinen vinden een registratieplicht veel te ver gaan.

"Gevaarlijk precedent"

"Het is gewoon verkeerd", zei presidentskandidaat Jeb Bush. "Het is manipulatie van angstgevoelens. Dat is geen kracht, dat is een zwakte." Gouverneur John Kasich van Ohio, ook kandidaat, zegt dat registratie op basis van religie "indruist tegen alles waarin we altijd hebben geloofd in de geschiedenis van ons land".

Ook de aartsconservatieve kandidaat Rand Paul is tegen. En zelfs kandidaat Ben Carson, net als Trump omstreden vanwege onconventionele uitspraken, wijst het idee van de hand. Hij noemt het aanwijzen van één religie voor een database "een nogal gevaarlijk precedent".

Nazi-Duitsland

Trump verweert zich door te zeggen dat het idee voor een moslimdatabase niet van hemzelf komt. Hij reageerde slechts op de suggestie van een journalist, zegt hij.

Het was inderdaad een verslaggever van NBC News die Trump gisteravond tijdens een campagnebijeenkomst in Iowa vroeg of hij een database zou opzetten om moslims in de gaten te houden. Trump antwoordde dat er nog veel meer moet gebeuren, zoals strengere grensbewaking. Als president zou hij daar werk van maken, voegde hij eraan toe. "Dat zou ik zeker doen, absoluut."

Registratie kan volgens Trump gebeuren bij moskeeën, maar ook op andere manieren. "Registratie kan op verschillende plaatsen. Het is allemaal een kwestie van management. Dit land heeft geen management", zei hij.

Op de vraag wat het verschil is met de registratie van Joden in nazi-Duitsland, gaf Trump niet direct antwoord. Hij was bezig met het uitdelen van handtekeningen. Na een tijdje antwoordde hij: "Zeg het zelf maar".

Trump over het registreren van moslims

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl