Bijna de helft van grote sportevenementen maakt verlies ANP

Minister Schippers wil dat grote sportevenementen meer geld opbrengen. Ze heeft daarom een sportraad opgericht die voorstellen moet doen om daarbij te helpen. Bijna de helft van evenementen zoals marathons en wandelvierdaagsen eindigt in de rode cijfers, terwijl ze het volgens Schippers in zich hebben om winstgevend zijn. 

In de Nederlandse Sport Raad komen prominenten uit sportwereld, bedrijfsleven en overheid. De adviesraad wordt aangevoerd door KNVB-voorzitter Michael van Praag. Ook olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gaan de minister adviseren.

Tour de France

Schippers zegt dat de overheid vaak moet betalen voor evenementen terwijl de opbrengsten naar private partijen gaan. De raad moet zorgen dat de evenementen meer opleveren en de overheid minder kosten. 

Ze benadrukt dat Nederland een goede reputatie heeft bij de organisatie van evenementen als de Dam-tot-Damloop, de Vierdaagse in Nijmegen en de start van de Tour de France, dit jaar in Utrecht. De komende jaren staan bijvoorbeeld de EK atletiek en het WK shorttrack op het programma. 

"Ik wil de raad aanmoedigen om de sport, het bedrijfsleven en overheden uit te dagen. Het gaat om slimmer organiseren, bredere samenwerking en het bundelen van middelen", zegt de minister. "De belangrijkste taak is om de balans tussen publieke en private financiering te verbeteren en verliezen voor de sport om te zetten in winst voor de sport", aldus Schippers.

Ook moet de raad adviseren over de manier waarop sport kan bijdragen aan integratie en hoe evenementen kunnen zorgen voor economische groei.

STER reclame