Red Peak

Wat wordt de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland? Daarover mogen de 'kiwi's' vanaf vandaag zelf beslissen in een referendum. Uit een ontwerpwedstrijd met meer dan 10.000 inzendingen zijn er vijf overgebleven vlaggen waar de Nieuw-Zeelanders uit kunnen kiezen. 

Aanvankelijk waren er vier kanshebbers, maar na een fanatieke campagne op sociale media is ook de Red Peak toegelaten tot het rijtje finalisten. 

Het op het oog simplistische ontwerp herbergt stiekem allerlei elementen van de Nieuw-Zeelandse geschiedenis, geografie en cultuur. Tot op het hoogste niveau, van regering tot oppositie, hebben ook politici gelobbyd voor de Red Peak.

Verder kan er gekozen worden uit drie varianten van de zilveren boomvaren, een nationaal symbool van Nieuw-Zeeland, en de koru, een nog niet uitgerold varenblad en een symbool van de Maori.

Voor 11 december moeten de stembiljetten in de bus liggen. Maar het winnende ontwerp is dan nog niet de nationale vlag van Nieuw-Zeeland. In 2016 volgt er een tweede stemronde waarin de kiwi's mogen kiezen of de huidige vlag überhaupt vervangen gaat worden. 

Uit peilingen zou zelfs blijken dat een meerderheid de huidige vlag helemaal niet wil inruilen voor een nieuwe. Het is dus maar de vraag of premier John Key, de initiatiefnemer voor het referendum, zijn wens voor een nieuwe vlag in vervulling ziet gaan. 

Hij vindt de huidige vlag, donkerblauw met de Britse Union Jack in de linkerbovenhoek en rechts vier rode sterren, geen goede representatie van het moderne Nieuw-Zeeland. Ook lijkt de vlag volgens Key te veel op die van Australië. 

Vergelijk de vlag van Nieuw-Zeeland met die van Australië

Of er een nieuwe vlag komt of niet, de Nieuw-Zeelanders hebben in elk geval de grootste lol gehad met het ontwerpen van een nieuwe vlag. 

Tussen de duizenden inzendingen zaten enkele 'creatieve' ontwerpen, die voor sommigen een ware cultstatus hebben gekregen. Maar het referendum hebben ze uiteindelijk niet gehaald.

STER reclame