Armand en The Kik op het podium van Bibelot op 11 september 2015
NOS Nieuws

Armand, 'de man die nooit dood leek te gaan'

"Hij was een taaie, je had het gevoel dat die man eigenlijk nooit dood kon", zegt The Kik-zanger Dave von Raven (1981) in De Nieuws BV op NPO Radio 1. Hij wist dat Armand ziek was, maar merkte daar bij gezamenlijke optredens dit jaar weinig van.

Op het podium leek hij juist op te leven. "Dan was hij helemaal verrot, maar aan de andere kant kreeg hij er ook heel veel energie van, dus uiteindelijk is hij in het harnas heengegaan."

Ook collega Rick de Leeuw, die een aantal optredens met Armand op het programma had staan, wist dat de gisteren overleden zanger zijn hele leven met problemen aan zijn longen kampte. "Het maakte hem in alles ongeschikt om zanger en mondharmonikaspeler te worden", zegt de Leeuw.

Ben ik een beest?

De Leeuw (1961) groeide op met Armand. Ben ik te min (1966) hoorde hij door de slaapkamermuur van zijn zus. Later vertelde Armand hem dat de oorspronkelijke tekst "Ben ik een beest?" was geweest. Maar toen zijn moeder hem had horen oefenen, had zij "Kan het ook iets vrolijker?" uit de keuken geroepen.

De Leeuw begon zijn carrière in de punktijd in de jaren zeventig. Hij en Armand ontmoetten elkaar bij optredens en dan groetten ze elkaar. Tot echt contact kwam het pas dit jaar, toen De Leeuw Armand voor Zin interviewde. Armand vertelde hem over zijn jeugd, drugsgebruik, zijn voorbeeld Bob Dylan en zijn strijd tegen burgerlijkheid.

De ontmoeting leidde tot een gezamenlijk optreden in het Twentse Diepenheim. Geheel onvoorbereid zongen ze liedjes en vertelden ze verhalen. Het was zo'n succes dat De Leeuw een aantal optredens voor hen samen in België regelde. "Het is bruut dat dit zo ophoudt", zegt hij.

Rick de Leeuw tijdens een concert in 2013

De Leeuw vindt het niet ironisch dat hij als lid van de punk-beweging met een boegbeeld van de hippiegeneratie op het podium stond. "Armand was rebels en authentiek. Dankzij zijn koppigheid hield hij vast aan de idealen van de hippietijd."

Zelf vond Armand niet dat hij in het verleden was blijven steken. "Als artiest heb ik de mensen vroeger een droom voorgehouden en dat schept een verantwoordelijkheid. Je mag een mens nooit zijn dromen afnemen", zegt hij in het interview voor Zin.

Afscheid

Dit jaar nam Armand nog een album op met The Kik. Op de Facebookpagina van The Kik staat: "Tot ons grote verdriet is gisteren Armand overleden. Rust zacht lieve vriend."

Frontman Dave von Raven verwacht dat er een afscheid voor Armand komt. "Ik ga ervan uit dat dat plaatsvindt in zijn woonplaats Eindhoven. Dat we daar nog iets speciaals mee willen doen, is een ding wat zeker is. Dat we afscheid nemen van een held, weet je wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl