'UMC betaalt meer dan half miljoen na medische misser'
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

'Meer dan half miljoen smartengeld voor medische misser'

Het bedrag dat het UMC Utrecht betaalt voor een fatale medische fout is hoger dan eerder vandaag werd genoemd. Dat zegt de advocaat van het slachtoffer tegen RTV Utrecht. Het zou gaan om ruim een half miljoen euro in plaats van 350.000 euro schadevergoeding.

Vandaag werd bekend dat het Utrechtse ziekenhuis heeft gefaald bij de diagnose van baarmoederhalskanker bij een patiënt. De vrouw werd daar in 2011 op getest zonder dat ze het wist. Er werden kwaadaardige cellen gevonden, maar door een fout belandde de uitslag ongelezen in haar dossier. Twee jaar later stuitte een wetenschapper er bij toeval op. De patiënt bleek ongeneeslijk ziek te zijn.

545.000 euro

Volgens de advocaat krijgt de vrouw in totaal 545.000 euro van de verzekeraar van het UMC. Daarvan is 192.000 euro voor haar echtgenoot na haar overlijden. Zo'n 16.000 euro moet de kosten dekken die de patiënt heeft gemaakt als gevolg van de te late diagnose.

In het resterende bedrag van 337.000 euro is een deel smartengeld opgenomen. Het overige deel is voor immateriële schade. Het zou gaan om het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland is uitgekeerd in een letselschadezaak.

Advertentie via Ster.nl