Zonder Neurenberg geen Joegoslavië- of Rwanda-tribunaal
In Neurenberg werd 70 jaar geleden, met het eerste internationale oorlogstribunaal tegen kopstukken van het naziregime, de basis gelegd voor het Internationale Strafhof in Den Haag.
Voor het eerst in de geschiedenis stonden hoge militairen en politici terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het Joegoslavië- en Rwanda-tribunaal waren niet mogelijk geweest zonder de basis die tijdens het proces van Neurenberg werd gelegd.
Het was opmerkelijk dat het proces in Neurenberg werd gehouden. De stad werd gekozen, omdat die werd beschouwd als bakermat van het nationaal-socialisme. Nazi-leider Adolf Hitler hield er de massale partijbijeenkomsten van zijn NSDAP. Neurenberg was ook de plek waar de rassenwetten, die joden hun burgerrechten ontnamen, werden afgekondigd.
Praktisch
Voor de geallieerden was het daarom belangrijk om het proces in Neurenberg te houden. In Neurenberg zou worden afgerekend met het nationaal-socialistische gedachtegoed, zo was het idee.
Maar er waren ook praktische redenen om het proces in Neurenberg te houden, hoewel de stad in puin lag. De stad lag in de Amerikaanse bezettingszone en toevallig was de rechtbank niet verwoest tijdens de oorlog.
Dat er een proces van Neurenberg kwam, is te danken aan met name de Amerikaanse president Roosevelt. De Britse premier Churchill en de Russische leider Stalin wilden de kopstukken van Nazi-Duitsland die nog leefden meteen executeren, maar Roosevelt was voorstander van een proces. Het Duitse volk moest kunnen zien en horen hoe misdadig het nazi-regime was.
Op 2 oktober 1946 deed het Tribunaal van Neurenberg uitspraak tegen de nazileiders. Twaalf kregen de doodstraf en drie werden er vrijgesproken. De anderen kregen lange gevangenisstraffen.