Getty Images / ChinaFotoPress

Chinese veiligheidstroepen hebben in Xinjiang in totaal 28 terroristen gedood in verband met een aanslag op een kolenmijn, meldt de staatskrant Xinjiang Daily. Een verdachte is gearresteerd. Het is de eerste keer dat de Chinese autoriteiten officieel melding maken van het bloedbad van 18 september.  

Volgens de krant zijn er bij die aanslag zestien doden gevallen, onder wie vijf politie-agenten. Radio Free Asia berichtte twee maanden geleden al over de aanval en sprak over minstens 50 doden.

Na de aanval zouden de daders de bergen in zijn gevlucht. De autoriteiten organiseerden een klopjacht waaraan meer dan 10.000 mensen meededen. Die leidde uiteindelijk tot een confrontatie, waarbij op een na alle verdachten werden gedood. Woensdag sprak de lokale politie al van zeventien doden, maar nu blijkt dat het om 28 mensen gaat.  

Buitenland

Volgens de Chinese autoriteiten ging het bij de kolenmijn om een terroristische aanslag, beraamd door 'extremisten uit het buitenland'. 

In de regio Xinjiang zijn islamitische Oeigoeren in de meerderheid. Ze strijden al jaren voor een eigen staat. De autoriteiten zijn zeer op hun hoede voor Oeigoeren die in Syrië aan de zijde van Islamitische Staat hebben gevochten en daarna weer terugkeren naar huis.

China noemt de strijd van de Oeigoeren een serieuze bedreiging voor de staat.  

STER reclame