Een meisje chat via Whatsapp terwijl ze in bed ligt
NOS Nieuws

Vooral meisjes verslaafd aan sociale media

Een op de zes Nederlandse jongeren zegt verslaafd te zijn aan sociale media. Vooral meisjes besteden meer tijd aan WhatsApp, Instagram en Facebook dan goed voor ze is, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

14 procent van de meisjes tussen 12 en 18 jaar is elke dag vijf uur of langer actief op sociale media. Onder jongens is dat 6 procent. De meeste jongeren besteden er één tot drie uur per dag aan.

Veel jongeren zeggen dat sociale media een negatieve invloed hebben op hun leven. Ze slapen slechter, kunnen zich minder goed concentreren en presteren slechter op school.

Jongeren wijzen echter ook op positieve zaken. Zo vergemakkelijken sociale media het contact met familie en vrienden.

Onrustig

Ellen van Geffen van de Jellinek kliniek noemt het opvallend dat de jongeren zelf aangeven dat ze verslaafd zijn aan sociale media. "Jongeren met een redelijk vergelijkbare gameverslaving, vinden meestal niet dat ze een probleem hebben." De term 'verslaving' heeft volgens Van Geffen wel aan kracht ingeboet.

"Je hebt een probleem als je altijd met je telefoon bezig bent, er niet mee kunt stoppen en je onrustig wordt als je telefoon niet binnen bereik is."

Langzaam minderen

Van Geffen raadt jongeren die hier last van hebben aan om langzaam te minderen. "Bijvoorbeeld als je telefoon piept niet meteen gaan kijken, maar stel dat eens een minuutje uit en bouw die tijd langzaam op."

Ook ouders zouden meer kunnen doen, vindt ze. Die moeten ondersteunen en zelf het goede voorbeeld geven. Zo zouden ze hun kinderen kunnen verbieden hun telefoon mee naar hun slaapkamer te nemen.

Verslaafd aan sociale media

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl