NOS Nieuws

Einstein in graffiti op Leidse gevel

  • Ivo van Vulpen
    Een schilder brengt de formule van Einstein aan op de gevel van het museum
  • Ivo van Vulpen
    De formule van Einstein op de Leidse gevel

Na ruim honderd gedichten komen er nu tien natuurkundige formules op muren en gevels in Leiden.

Geconcentreerd brengt schilder Jan Willem Bruins de Einstein-muurformule aan op de gevel van Museum Boerhaave. Het is de sleutelformule van Albert Einsteins Algemene Relativiteitstheorie.

Natuurkundige Ivo van Vulpen kijkt trots toe. Toen hij zes jaar geleden in Leiden kwam wonen, maakte hij al snel kennis met de muurgedichten, die door de hele stad te zien zijn.

Na verloop van tijd begon het te knagen bij Van Vulpen. Hoe kan het dat de stad Leiden, die zoveel vooraanstaande natuurkundigen heeft voortgebracht, niet de taal van de exacte wetenschap eert? Hij vond in vakgenoot Sense Jan van der Molen een kompaan. Het duo wist initiatiefnemers van de muurgedichten, de gemeente en de universiteit te verleiden mee te werken aan het project 'muurformules'.

'Verrukkelijk plekje'

Dat Einstein de primeur krijgt is, niet vreemd. Hij noemde Leiden ooit "Dat verrukkelijke stukje grond op deze dorre aarde". Begin vorige eeuw was hij daar vaak om te discussiëren met Nederlandse collega’s als Lorentz en Ehrenfest. De eerste was zijn intellectuele vader, de tweede zijn boezemvriend bij wie hij altijd logeerde.

Na de sleutelformule van Einstein worden er in ieder geval nog negen andere formules aangebracht. Op de rol staan de slingertijd van Huygens, de Lorentz-contractie en de brekingswet van Snellius.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl