Sekswerkers demonstreren tegen de sluiting van raambordelen in Amsterdam
NOS Nieuws

Amsterdamse prostituees via eigen bedrijf aan de slag

Amsterdamse prostituees mogen een eigen seksbedrijf opstarten waardoor ze zonder pooier aan de slag kunnen. Het is een proef waar de gemeente het groene licht voor heeft gegeven.

Het college van burgemeester en wethouders liet onderzoek doen naar de haalbaarheid van zo'n bedrijf. "Er is voldoende draagvlak onder sekswerkers om met hulp van zorginstelling HVO Querido een experiment te starten van een eigen raamprostitutiebedrijf met vijftien ramen in vier panden op de Wallen."

Volgens Amsterdam is het voor het eerst dat in Nederland een prostitutiebedrijf wordt opgericht. De panden staan op de Oudezijds Achterburgwal en aan de Boomsteeg. De eerste drie gaan volgend jaar zomer open.

Offensief

Het gemeentebestuur heeft de afgelopen tijd veel sekspanden in de binnenstad gesloten in de strijd tegen criminaliteit. Dat leidde tot protesten van prostituees omdat ze zonder werk kwamen te zitten.

Amsterdam wil met de harde aanpak een eind maken aan mensenhandel, uitbuiting en de slechte omstandigheden waaronder veel vrouwen moeten werken. Volgens de stad is het nieuwe bedrijf een flinke stap in de goede richting. De sekswerkers zelf zijn ook tevreden omdat ze nu op eigen kracht verder kunnen onder goede omstandigheden.

De gemeente maakte verder bekend dat minder prostitutieramen op de Wallen zullen verdwijnen. Het was de bedoeling om er 83 te sluiten maar dat worden er 37 minder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl