Premier Rutte in debat met PVV-leider Wilders
NOS Nieuws

Premier Rutte: gewoon plannen maken voor het weekend

Premier Rutte vindt dat mensen gewoon plannen moeten maken voor het weekend en dat ze die ook moeten uitvoeren. In het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs zei hij dat "we ons niet moeten laten gijzelen door angst". "Wij zijn met meer."

Op vragen van PVV-leider Wilders zei Rutte dat teruggekeerde Syriëgangers worden opgepakt als er aanwijzingen zijn dat ze een gevaar vormen voor de samenleving. "Maar die aanwijzingen moeten er wel zijn; we leven in een rechtsstaat." Wilders vindt de aanpak van het kabinet ver onder de maat.

Oorlog

Rutte herhaalde dat Nederland in oorlog is met IS en volgens hem is dat ook het standpunt van het kabinet. Eerder vermeed vice-premier Asscher dat woord. Rutte benadrukte dat dat geen oorlog is met een land en dat het ook geen juridische uitspraak is op grond van de Grondwet.

Volgens CDA-leider Buma betekenen de uitspraken van Rutte over oorlog dat Nederland IS ook met bombardementen in Syrië moet bestrijden. Maar de premier wees dat van de hand. Volgens hem is het denkbaar dat dat gebeurt, maar nu niet. Hij pleitte voor voorzichtigheid. Rutte wil niet "als een kip zonder kop" in Syrië gaan bombarderen.

Buma ruziet met Asscher over gebruik van term 'oorlog'

Onduidelijkheid

Vicepremier Asscher zei in het debat dat Rutte namens het kabinet en dus ook namens hem heeft gesproken toen hij het woord 'oorlog' in de mond nam. Buma vindt dat het kabinet onduidelijkheid heeft gecreëerd doordat Rutte en Asscher op dit punt niet dezelfde woorden gebruikten.

Asscher zei in het debat dat hij zuinig is met het woord oorlog, dat hij zijn eigen woorden kiest, maar dat dat niet betekent dat hij het oneens is met de premier.

Rutte blijft bij oorlog-uitspraken

Minister Van der Steur zei dat de uitvoering van de wetsvoorstellen over de aanpak van radicalisering en jihadisme op schema ligt. De Tweede Kamer toonde zich in het debat ongeduldig over de voortgang. Van der Steur riep beide Kamers op de wetten snel te behandelen.

Volgens Van der Steur zijn vanuit Nederland zeker 220 mensen naar Syrië gereisd. Zo'n 140 van hen zijn nog in Syrië; ongeveer 40 zijn naar Nederland teruggekeerd. Hij voegde eraan toe dat het aantal terugkeerders het afgelopen jaar enorm is afgenomen: het waren er maar vijf. Hij weet niet precies wat de oorzaak is van de daling. De minister weet wel dat 42 Syriëgangers zijn gesneuveld.

Van der Steur: 42 Syriëgangers zijn gesneuveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl