Een kiosk in Oekraïne | AFP

Het kabinet investeert 1,3 miljoen euro in onafhankelijke Russischtalige journalistiek. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is dat belangrijk, omdat de Russische overheid "een steeds strakkere regie voert op journalisten en mediaorganisaties".

Koenders noemt "desinformatie vanuit Moskou" een bedreiging voor de mediadiversiteit in landen als Oekraïne, Wit-Rusland, Georgië en Azerbeidzjan. Hij wil dat mensen in deze Russischtalige landen ook voor onafhankelijke berichtgeving kunnen kiezen.

Het geld gaat naar het onafhankelijke Free Press Unlimited. Dat zal een regionaal platform steunen waar Russischtalige media artikelen en nieuwsitems kunnen uitwisselen. Volgens Koenders komt het werk van de organisatie de democratie ten goede. 

'Alarmerende tendens'

Het kabinet liet eerder dit jaar onderzoek doen naar het Russischtalige medialandschap. Daaruit kwam naar voren dat Rusland sinds de bezetting van de Krim en de interventie in Oost-Oekraïne steeds meer controle op de pers uitvoert. "Niet alleen in Rusland zelf, maar ook in andere landen waar Russisch wordt gesproken." 

Koenders vindt dat een alarmerende tendens. Volgens hem is het stimuleren van de vrije pers direct in het belang van Nederland. Hij benadrukt dat de Nederlandse steun niet gericht is tegen Rusland, maar voor onafhankelijke media. 

STER reclame