ANP

Vier gemeenten langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust geven subsidie aan een actiegroep tegen de bouw van windmolens op zee. Het gaat volgens de Volkskrant om 85.000 euro. Daarmee steunen Zandvoort, Wassenaar, Katwijk en Noordwijk het verzet van de Stichting Vrije Horizon.

Volgens een wethouder uit Katwijk is de subsidie bedoeld om de burgers te informeren over de plannen voor de bouw van een windmolenpark voor de kust. Wethouder Barnhoorn van Noordwijk zegt dat met het geld ook onderzoek wordt gefinancierd.

Maar de gemeenten overleggen ook met elkaar over de vraag hoe ze de bouw van windmolens kunnen tegenhouden. Ze zijn bang dat toeristen in de toekomst wegblijven, als ze niet meer van een vrij uitzicht over zee kunnen genieten.

IJmuiden

De Stichting Vrije Horizon wil Den Haag ertoe bewegen de windmolens te concentreren op zo'n zestig kilometer voor de kust van IJmuiden, veel verder uit de kust dan is gepland. Den Haag voelt hier niets voor omdat dit alternatief ruim een miljard euro duurder uitvalt.

"De burger moet weten wat het betekent als er zo'n hekwerk aan windmolens voor de kust komt", zegt Barnhoorn. De wethouder is zelf ook tegenstander van windmolens voor de kust. Dat zou "desastreus" zijn voor het toerisme. 

'Italiaanse toestanden'

Binnen de kustgemeenten bestaat ook weerstand tegen de steun aan Vrije Horizon met publiek geld. In de Volkskrant spreekt een raadslid van "Italiaanse toestanden". Hij hekelt onder meer de verwevenheid van de toeristenindustrie en de gemeentelijke politiek.

Om het aandeel duurzame energie in het nationale energieverbruik te vergroten, besloot het kabinet in september vorig jaar dat er voor de kust van Zeeland en Noord- en Zuid-Holland windmolens in zee worden gebouwd.

Afgelopen september werd het derde windmolenpark voor de kust geopend, 23 kilometer uit de kust bij Zandvoort en Noordwijk. Op die plek zijn 43 windmolens neergezet.

'Ironisch'

Greenpeace noemt het "op zijn zachtst gezegd ironisch" dat gemeenten 85.000 euro uitgeven aan verzet tegen schone energie, nu over anderhalve week in Parijs een grote VN-conferentie over het klimaat begint. "Je had er ook 2000 woningen mee van zonnepanelen kunnen voorzien", zegt een woordvoerder.

STER reclame