NOS Nieuws

PvdA en SP: geen dokters met fantasietitel

PvdA en SP willen het voeren van fantasietitels in de zorg verbieden. Termen als natuurarts en cosmetisch arts zijn misleidend, vinden ze. Echte specialismen moeten volgens de twee partijen beter worden beschermd.

"Een patiënt heeft het recht te weten wie zijn dokter is en welke opleiding hij of zij heeft gehad", zegt Kamerlid Bouwmeester van de PvdA. Nu worden er volgens haar titels gebruikt die een bepaalde bekwaamheid suggereren die er niet is.

Openhartoperatie

Specialismen in de zorg zijn niet beschermd. SP-Kamerlid Van Gerven, zelf opgeleid tot huisarts, geeft een voorbeeld: "Ik mag een openhartoperatie doen, als ik me daartoe in staat acht. Maar ik heb niet de specifieke opleiding van een hartchirurg."

Hij wil al langer dat in de wet specifiek wordt vastgelegd wat een specialist precies mag. Daarmee wordt het ook strafbaar om een titel te gebruiken die geen wettelijke status heeft.

PvdA en SP over fantasietitels

"Als je naar een plastisch chirurg gaat, moet je ervan op aankunnen dat dat een goed opgeleide arts is", zegt Van Gerven. "Als iemand zich cosmetisch arts noemt, weet je dat het niet deugt, dat je daar niet heen moet gaan."

Borstvergrotingen

Volgens de SP'er komt het nog wel eens voor dat specialisten die uit hun functie zijn gezet voor zichzelf beginnen. Hij noemt het voorbeeld van een ontslagen gynaecoloog, die als cosmetisch chirurg borstvergrotingen ging doen. "Die heeft heel veel schade aangericht."

Patiënten die willen weten welke bevoegdheden en opleidingen hun arts heeft, kunnen dat opzoeken in het BIG-register. Vandaag praat de Tweede Kamer met minister Schippers over dat register.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl