Een foto van Romano van der Dussen
NOS Nieuws

Spanje heropent zaak Romano van der Dussen

De Spaanse justitie heropent de zaak van de Nederlander Romano van der Dussen, die al ruim twaalf jaar in de gevangenis in Spanje zit. Zijn Nederlandse advocaat van de stichting Prisonlaw heeft dat laten weten aan de NOS. Zij ontving de informatie van het Spaanse hof.

Van der Dussen is veroordeeld voor de beroving en gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen. Eén van de drie zou ook daadwerkelijk zijn verkracht. De delicten werden gepleegd in de Zuid-Spaanse plaats Fuengirola. Van der Dussen woonde in die tijd in Spanje.

De Nederlander is altijd blijven volhouden dat hij onschuldig is. En het bewijs tegen hem was mager. De gevonden vingerafdrukken waren niet van hem en getuigenverklaringen waren tegenstrijdig. Bovendien was dna-materiaal dat werd gevonden bij een van de slachtoffers niet van hem.

Brit

De zaak wordt nu heropend op basis van onlangs opgedoken bewijs. Het gevonden dna-materiaal bleek van een man te zijn die in Engeland vastzit voor een vergelijkbaar misdrijf. De Nederlandse advocaat Imamkhan zocht deze Brit afgelopen voorjaar op in de cel en kreeg van hem een schriftelijke verklaring waarin hij een deel van de vergrijpen in Spanje toegeeft.

Het gaat om de zaak van een verkrachte vrouw bij wie dna werd gevonden. Omdat de rechter er altijd vanuit ging dat er in alle drie de zaken één dader moet zijn geweest, hoopt de verdediging dat dit ook nu zo zal zijn.

De verdediging komt nu met een herzieningsverzoek en zal daarna pleiten voor onmiddellijke vrijlating in afwachting van het vervolg van de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl