Boko Haram dodelijkste terreurgroep ter wereld

Een poster met honderd Boko Haram-terroristen die door het Nigeriaanse leger worden gezocht AFP

Niet IS maar het West-Afrikaanse Boko Haram is de dodelijkste terreurgroep ter wereld. Dat blijkt uit de jongste Global Terrorism Index die vandaag werd bekendgemaakt. 

De index, die wordt bijgehouden door het Australische Institute for Economics and Peace, is overigens niet actueel. De nu gepubliceerde cijfers betreffen het kalenderjaar 2014. 

In totaal verloren vorig jaar 6644 mensen het leven door toedoen van Boko Haram. Het aantal doden op naam van IS is 6073. Bovendien noteerde Boko Haram de grootste toename: de radicale moslimterroristen doodden in 2014 ruim drie keer zo veel mensen als in het jaar ervoor.

Overigens zwoer de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, dit voorjaar trouw aan IS. Hij noemt zijn terreurbeweging sindsdien de West-Afrikaanse provincie van IS.

Nieuwe aanslagen 

Uitgerekend het afgelopen etmaal voerde Boko Haram zijn terreurcampagne op. Nadat het enkele weken relatief stil was gebleven, werden in Nigeria twee aanslagen in één etmaal gepleegd. In beide gevallen betrof het zelfmoordaanslagen. 

Bij een aanslag vlakbij een marktplaats in Yola kwamen dinsdag minstens 34 mensen om en raakten nog eens tachtig mensen gewond. Vandaag lieten twee personen in de stad Kano hun bomgordels ontploffen met als gevolg minstens vijftien doden en 53 gewonden.

Boko Haram-strijders AFP

Boko Haram is inmiddels zes jaar actief vanuit het noordoosten van Nigeria, het land met de grootste economie en de meeste inwoners van Afrika. De bevolking in het noorden van Nigeria is overwegend islamitisch, terwijl een krappe meerderheid van alle Nigerianen het christelijk geloof aanhangt.

De afgelopen twee jaar heeft Boko Haram zijn 'werkgebied' uitgebreid met Tsjaad, Niger en het noorden van Kameroen.

STER Reclame