In Heumensoord bij Nijmegen worden begin vorige maand 300 vluchtelingen warm onthaald.
NOS Nieuws

PVV eist bij rechter sluiting opvang Nijmegen

De PVV in Gelderland wil via de rechter afdwingen dat het vluchtelingenkamp in Heumensoord bij Nijmegen wordt gesloten. De fractie stapt naar de rechter omdat ze bij de gemeente geen gehoor vindt. De PVV benadrukt dat de opvang gebeurt op een locatie die is aangemerkt voor waterwinning.

Eerder tekende Alexander Kops namens de PVV-fractie al bezwaar aan bij het gemeentebestuur omdat het tijdelijke opvangkamp in strijd is met het bestemmingsplan voor dit gebied. Gemeente en provincie gaven echter een gedoogbeschikking af.

Het tentenkamp van Heumensoord biedt plaats aan 2800 vluchtelingen en is daarmee de grootste opvanglocatie van vluchtelingen in Nederland. Afgelopen week werd dit maximum bereikt.

De eerste fase van de opbouw van het tentenkamp in het natuurgebied bij Heumensoord in september van dit jaar

De noodopvang ligt net buiten het waterwingebied. In het kamp worden oliekachels gebruikt. Lekkende olie zou de winning van drinkwater in gevaar kunnen brengen.

"En daarmee worden alle regels aan de laars gelapt", zegt Kops. "Het mag gewoon niet. Het is in strijd met het bestemmingsplan én met de omgevingsverordening."

"Of gedogen wel mag? Misschien. Maar dan moet zo'n besluit wel goed gemotiveerd zijn. En dat is niet het geval hier. Hier wordt het belang van 250.000 burgers ondergeschikt gemaakt aan het belang van 3000 asielzoekers", aldus Kops.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl