NOS Nieuws

Samenwerkende artsen betaald van hogere bieraccijns

De Tweede Kamer stemde vandaag voor het Belastingplan 2016 van het kabinet. Vrijwel alle moties en amendementen van de oppositie werden weggestemd door VVD en PvdA. Er werden echter een paar opvallende wijzigingen aangenomen ten opzichte van het kabinetsplan.

Zo wordt het accijns op bier iets verhoogd van 7,91 naar 8,83 euro per hectoliter. De Kamer wil zo voorkomen dat 'gewoon' bier minder wordt belast dan alcoholvrij bier. Alcoholvrij bier valt onder het nieuwe tarief voor alcoholvrije dranken van 8,83 euro per hectoliter.

Met de opbrengst van deze verhoging van 30 miljoen euro wordt een btw-voordeeltje voor samenwerkende huisartsen, zorggroepen en geboortecentra betaald. Dit voorstel komt overigens van de regeringspartijen zelf.

Vermogensbelasting

De Kamer wil ook dat het kabinet volgend jaar met een belasting op rendement komt, die gebaseerd is op wat iemand werkelijk heeft met zijn vermogen heeft verdiend. Deze vermogensrendementsheffing gaat nu uit van fictieve rendementen. Een paar procent voor kleine spaarders tot 5,5 procent voor grote spaarders.

Het kabinet moet verder volgend jaar bij de Europese Commissie regelen dat de energiebelasting op publieke laadpalen voor elektrische auto's omlaag gaat. Nu betaal je bij een openbare laadpaal soms meer belasting dan voor diesel.

ZZP-ers die een VAR-verklaring nodig hebben krijgen deze volgend jaar "ruimhartiger" van de Belastingdienst verstrekt. Uit de VAR-verklaring blijkt dat zij echt als zelfstandige werken bij een of meer opdrachtgevers, en niet in loondienst zijn. Dat heeft grote gevolgen voor hun inkomstenbelasting.

Het is nog niet zeker of het Belastingplan het haalt in de Eerste Kamer. In het plan wordt 5 miljard euro aan lastenverlichting verdeeld over werkenden en niet-werkenden. De meeste oppositiepartijen zijn het niet met de verdeling eens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl