Apple-event 9 september 2015
NOS Nieuws

Apple zegt sorry na problemen Mac App Store

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Door een fout bij Apple werkten sommige applicaties afkomstig uit de Mac App Store, de appwinkel voor Mac-computers, niet meer. Apple heeft uitgelegd wat er aan de hand was en zijn excuses aangeboden aan ontwikkelaars.

Elke app die wordt gedownload uit de Mac App Store, krijgt een digitaal aankoopbewijs mee, een soort kassabonnetje. Dat moet voorkomen dat iemand een gedownloade app illegaal verspreidt. Doordat de computer het bonnetje checkt bij het opstarten van de app, wordt duidelijk of het een illegale kopie betreft of niet.

Apple heeft de beveiliging van de kassabonnetjes verbeterd, maar daarbij is iets verkeerd gegaan. Hierdoor werd het kassabonnetje bij controle niet herkend en moesten gebruikers hun computer opnieuw opstarten en inloggen bij de Mac App Store.

Daarnaast bleken sommige apps nog niet klaar te zijn voor deze nieuwe versie van het kassabonnetje. Daardoor kregen gebruikers bij het openen van deze applicatie de melding dat de app 'beschadigd' was. Na het opnieuw installeren van de app werkte die weer.

Het is niet de eerste keer dat er een probleem ontstaat na het updaten het aankoopbewijs, in 2013 gebeurde hetzelfde. Apple heeft beloofd met een permanente oplossing voor dit probleem te komen in de vorm van een update voor het besturingssysteem. Dat is nodig, want anders gebeurt over twee jaar weer hetzelfde, zei een ontwikkelaar vorige week tegen Computerworld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl