Rutte: we bombarderen ISIS en dus zijn we in oorlog

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rutte: we zijn in oorlog met IS

De bombardementen die Nederland boven Irak uitvoert zijn oorlogshandelingen en dus zijn we in oorlog met IS. Dat zegt premier Mark Rutte tijdens zijn bezoek aan Zuid-Afrika. "Iedere Nederlander snapt dat je in oorlog bent als je een gebied bombardeert", zegt Rutte die vorige week ook al zei dat Nederland in oorlog is met de terroristische organisatie.

Rutte denkt niet dat hij Nederland doelwit maakt van aanslagen door zijn uitspraak. "Ik kan het niet mooier maken, dit zijn de feiten", aldus de premier. Wel benadrukte hij nog eens dat Nederland niet in oorlog is met de islam of met een land. "We bestrijden de verschrikkelijke organisatie ISIS, die verantwoordelijk is voor het enorme aantal doden in Parijs en onze manier van leven bedreigt."

War on terror

Volgens Rutte is deze oorlog niet te vergelijken met de war on terror die president George W. Bush uitriep na de aanslagen op de Twin Towers in 2001. "Dat was een totaal andere situatie, daar kun je dit niet mee vergelijken. Wij richten ons heel specifiek op ISIS, op een organisatie."

Rutte is in Zuid-Afrika met een handelsdelegatie. "Ik wilde hier toch zijn, omdat ik met president Zuma ook kan spreken over de strijd tegen terrorisme", zegt de premier. Het bezoek zou eigenlijk langer duren, maar vanwege de aanslagen in Parijs is het bezoek ingekort tot één dag.

STER reclame