De nieuwe supermarkt is vandaag voor het eerst open
NOS Nieuws

Eerste aardbevingsbestendige supermarkt van Nederland

In het door aardbevingen geplaagde Loppersum is een speciale supermarkt geopend, die beter bestendig is tegen de schokken. Dat meldt RTV Noord. Het is voor het eerst in Nederland dat er bij de bouw van een supermarkt rekening is gehouden met aardbevingen.

Loppersum ligt in het aardbevingsgebied in Groningen en wordt regelmatig geteisterd door aardbevingen. Dat heeft te maken met de boringen van gaswinningsbedrijf NAM.

Daarom is het opvallend dat de supermarkt in samenwerking met de NAM is gebouwd. Ondernemer Jan Willem Scheffers is blij met die samenwerking: "dwars tegen de stroom in gaan wij ervoor".

Aanpassingen

De bouw van de supermarkt is op een aantal fronten wezenlijk anders aangepakt volgens Scheffers. Zo is er gekozen voor houtskeletbouw in plaats van beton, omdat hout de schokken beter absorbeert. Daarnaast is het ook in de winkel te zien, zegt Scheffers. "De stellingen staan in het rubber, de vriesafdeling is beschermd met rubber. De supermarkt moet zo een beving van kracht vijf of zes makkelijk kunnen doorstaan."

De aardbevingsbestendige supermarkt is onderdeel van het Centrumplan Loppersum, een grootscheepse opknapbeurt van het dorpscentrum. In de supermarkt zitten ook een brasserie en een slijterij.

Het houten skelet was goed te zien tijdens de bouw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl