Jindal tijdens een Republikeinse bijeenkomst in Florida, afgelopen weekend AFP

De Republikein Bobby Jindal trekt zich terug uit de race voor het Amerikaanse presidentschap. "Mijn tijd is nog niet gekomen", zei hij in een toelichting op zijn besluit. In de opiniepeilingen kwam hij er niet aan te pas; hij stond onlangs op 0,8 procent.

De 44-jarige Jindal, van Indiase afkomst, is nu nog gouverneur van Louisiana, maar zijn termijn zit er bijna op. Zaterdag wordt er een nieuwe gouverneur gekozen.

Er zijn nu nog zeventien kandidaten over bij de Republikeinen, onder wie Jeb Bush, Ben Carson en Donald Trump. Jindal is de derde die zich terugtrekt. Hij had zich in zijn campagne met name afgezet tegen Trump, die hij 'labiel', 'een narcist' en 'een carnavals-act' noemde.

Verborgen camera

Maar het meest opmerkelijke aan Jindals campagne was de video waarin hij afgelopen zomer zijn kandidatuur aankondigde, ogenschijnlijk gemaakt met een verborgen camera. Te zien is hoe Jindal aan tafel in zijn achtertuin aan zijn kinderen vertelt dat hij gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen.

De video oogde erg amateuristisch. Zo hing de camera in een boom, zodanig dat Jindal zelf bijna niet te zien was. Het geluid was slecht en de kinderen reageerden nogal lauwtjes op de ambities van hun vader.

STER reclame