Terras in Parijs
NOS Nieuws

'Een vol terras laat zien dat de Parijzenaren doorgaan'

In de wijk in Parijs waar vrijdagavond een aanslag werd gepleegd op een restaurant en een café, zijn de terrassen na dagen van rouw heropend. "Een vol terras laat zien dat wij Parijzenaren doorgaan met ons leven", zegt een Franse cafébezoeker.

Rond de horecagelegenheden waar vrijdagavond drie terroristen het vuur openden, zitten veel andere café's en restaurants. De meeste caféhouders kennen elkaar goed. Zij hebben samen besloten dat de terrassen weer open konden.

"We hebben een aantal dagen gerouwd", vertelt een eigenaar van een horecagelegenheid. "Vanaf vandaag zullen we doen alsof er niets is gebeurd."

De bewoners van de hoofdstad beschouwen een bezoek aan een restaurant of café als een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven, zegt verslaggever Mattijs van der Wiel.

De aanslag op restaurant Le Petit Cambodge en café Le Carillon, waarbij veertien mensen om het leven kwamen, voelde dan ook als een aanval op de levensstijl van de Parijzenaren. "We kwamen erg vaak in deze buurt", vertelt een van hen. "Dat blijven we ook na de aanslagen gewoon doen. We weigeren om onze gewoontes te veranderen."

Iedereen uit de wijk kwam in Le Carillon

Een vrouw uit Parijs

In de buurt van Le Carillon drinkt een vrouw een wijntje op het terras. Zij kwam vaak in het getroffen café en is erg geschrokken van de gebeurtenissen. "Iedereen uit de wijk kwam in Le Carillon", vertelt ze. "Er was altijd wel iemand die je kende."

De vrouw wilde vandaag laten zien dat ze niet bang is. "Het gaat erom dat we verder leven", zegt ze. "Je kunt toch niet altijd binnenblijven?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl