IS groeit ondanks bombardementen

AFP
Geschreven door
Lex Runderkamp
Verslaggever

Hoe effectief zijn de bombardementen op Islamitische Staat in Irak en Syrië? Een blik op de kaart leert dat Rusland vooral actief is in gebieden waar IS niet zit. De internationale coalitie, aangevoerd door de Verenigde Staten, heeft wel enkele successen geboekt. Kobani, Tikrit en Sinjar zijn met behulp van de coalitie bevrijd uit de handen van IS. Toch heeft IS sinds het begin van de bombardementen in september 2014 steeds meer grondgebied veroverd.

NOS / Els Engel

Ondanks ongeveer 7500 luchtaanvallen in Irak en Syrië zijn IS-strijders in het afgelopen jaar opgerukt tot vlakbij Damascus en Bagdad. Bekijk zelf op de kaart hieronder hoe het kalifaat is gegroeid.

Beweeg de slider en bekijk hoe IS is gegroeid

Het kalifaat is sinds vorige week in twee stukken geknipt. De stad Sinjar is door Koerden ingenomen na 250 bombardementsvluchten op IS-stellingen in de stad. De bewegingsvrijheid van IS-strijders is daarmee flink ingeperkt.

NOS / Lars Boogaard

IS is in het jaar van de bombardementen ook internationaler gaan opereren. Er zijn zogenaamde IS-provincies gesticht in Algerije, Libië, de Sinaï-woestijn in Egypte, Saudi-Arabië, Jemen, Afghanistan en Pakistan. IS zal een internationale bedreiging blijven, zelfs als het kalifaat van de kaart wordt geveegd.

NOS / Els Engel

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

IS is na bombardementen alleen maar gegroeid

STER Reclame