Een bus met vluchtelingen verlaat de opvanglocatie in Zaandam Marjolein Hogervorst / NOS

In Zaandam wordt een opvanglocatie voor vluchtelingen ontruimd. De tenten waar de asielzoekers in verblijven zijn mogelijk niet bestand tegen de storm die vannacht wordt verwacht. 

In het Burgemeester in 't Veldpark worden ruim 450 vluchtelingen opgevangen. Ze worden met bussen naar twee sporthallen in de buurt gebracht, die worden ingericht met bedden van het Rode Kruis. 

De beveiliging bij de sporthallen is opgeschroefd naar aanleiding van de terreurdreiging in Duitsland.

Het COA hield vanmiddag al rekening met de mogelijkheid van ontruiming. De opvangorganisatie wilde het besluit pas nemen als de storm windkracht 8 zou bereiken.

'Het lijkt wel een aardbeving'

Weigeren

Niet iedereen wil naar de sporthallen. Een aantal vluchtelingen slaapt bij inwoners van Zaandam thuis.

Ook zijn er een paar jongens die liever in het tentenkamp blijven. Ze zeggen dat in de sporthallen te weinig wc's zijn en vinden het niet prettig dat iedereen daar in één grote ruimte moet slapen. De jongens bekijken of ze de evacuatie kunnen weigeren. 

Herrie en modder

Andere vluchtelingen klagen juist over de omstandigheden in het tentenkamp. Ze hebben al een paar dagen last van de harde wind, zeggen ze. De tentdoeken klapperen en maken veel herrie. Ook is het terrein erg modderig.

De vluchtelingen in Zaandam worden opgevangen in paviljoens die zijn gebruikt tijdens de Dam tot Damloop. Ze zijn verbouwd om te kunnen dienen als noodopvang. 

STER reclame